lunes, 18 de marzo de 2013

EL DAURAT (preparació de la fusta)



El daurat és una tècnica que té els seus orígens a l'antic Egipte. La seva elaboració, tot i ser complexa i acurada, no ha desaparegut al llarg de tot aquest temps.
Per tal de daurar una superfície trobem dos mètodes: al mordent i a l'aigua. La diferència més important és el sistema del mordent és un procediment gras; i l'altre, tal i com el seu nom indica, és un procediment aqüós. El mètode del mordent per les seves qualitats no permet un acabat tant acurat com l'aqüós. És per això que al taller hem dauarat una fullola amb el sistema aqüós.

Abans de començar a daurar, es necessiten dos passos previs: lapreparació de la cola i la preparació de la fusta. Aquests dos passos són els que va fer la Roser prèviament a causa de la seva llarga elaboració i  per tal de que puguessim daurar directament. Tot i així, hem llegit el text El dorado. Técnicas y materiales on hem pogut conèixer en què consisteixen les parts prèvies al dauart.

En aquesta entrada explicaré el procediment previ amb el que he extert del text:

Per tal d'enganxar les làmines de pa d'or (fals) al suport és necessari la cola de conill. Per tal d'aconseguir aquest tipus de cola és necessari deixar en remull durant 12 hores 50 grams de cola de conill barrejada amb mig litre d'aigua (sense impureses). Un cop han passat les hores necessàries, es fon a foc lent sense que arribi a bullir.

Un cop tenim la cola, passem a la preparació de la fusta. Primer s'ha de llimar per tal de desfer-nos de qualsevol imperfecció o material sobrant; llavors es barreja la cola de conill amb guix i s'enguixa el suport. Un cop seca la capa de guix, es llima i es torna a repetir l'acció (afegint més guix a la barreja) fins a aconseguir un milímetre de grossor. Un cop la fusta està enguixada, passem a pulir-la i se li afegeix una capa de la cola rebaixada a la meitat a temperatura tèvia(barreja de la mateixa part d'aigua que de cola). Per acabar la preparació, s'afegeix el bol que és la preparació més delicada ja que d'ella depèn el resultat final del daurat. El bol és una argila que s'utilitza per tal de fixar les làmines d'or al seu suport. Es dilueix la cola i s'afegeix al bol. Primer s'afeix bol groc i un cop sec, s'afegeixen capes de bol vermellós; cada capa ha de ser més gruixuda que l'anterior. Un cop seques totes les capes es frega la superfície del bol per tal d'exterure irregularitats i material sobrant.


Us adjunto un vídeo del youtube on es pot veure la preparació de la fusta que acabo d'explicar i el daurat de la fusta en si.


Fins la pròxima!






No hay comentarios:

Publicar un comentario